Cada cop més, estem connectats a diferents dispositius (ordinadors, tauletes, mòbils...) i cada vegada més aquests productes estan a l'abast dels usuaris i usuàries més joves.
Aquesta realitat pot portar a situacions negatives. Una d'aquestes és el ciberassetjament, que és una forma d'agressió de manera reiterada cap a una persona mitjançant la xarxa.
Pot ser en forma d'amenaces, de suplantació d'identitat, enquestes virtuals per humiliar o missatges vulgars, assetjament públic (penjar vídeos a les xarxes), sexting (l'assetjador rep de manera voluntària o involuntària imatge o vídeos de contingut sexual), etc.
Per tal de prevenir i actuar davant de casos de ciberassetjament i vetllar per la seguretat a internet existeixen diferents normatives que regulen, per exemple, l'ús d'imatges i dades a internet, així com, de protecció del menor.
Tanmateix, existeixen una sèrie d'indicadors que ens permeten detectar nois i noies que estan sent víctimes de ciberassetjament, ja que en la majoria d'aquestes s'ha observat un patró de comportament similar.
Hi ha quatre tipus d'indicadors:
- Físics (dificultat per a comunicar-se, quequeig, trastorns alimentaris...)
- Conductuals (absentisme i baix rendiment acadèmic, compartir molta informació amb persones desconegudes...)
- Emocionals (Trastorns emocionals, inseguretat, poques habilitats socials...)
- Per part dels companys (bromes desagradables, marginació...)
Considerem que, com a futurs educadors i educadores, és important que ens formem sobre aquest tema i que sapiguem orientar adequadament als nostres alumnes per evitar situacions com les exposades en aquesta entrada del blog. Creiem que cal apostar per la prevenció i la sensibilització per evitar arribar-hi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada