divendres, 2 d’octubre del 2015

La identitat digital i les xarxes socials


Actualment tenim el costum de compartir tot el que fem a les xarxes socials.
Fer l'activitat proposada avui a classe ens ha permès comprovar que allà on fem "click" deixem la nostra empremta.

Com podem evitar això?

Res és dolent si s'utilitza correctament i de manera responsable. Creiem que hi ha maneres d'utilitzar les diferents eines preservant la nostra identitat.

Per exemple,  configurant la privacitat de les diferents xarxes socials de manera que ajustem qui pot veure o no la informació que hi pengem. També podem fer servir l'estratègia de no utilitzar el nostre veritable nom al donar-nos d'alta, de manera que només ens puguin trobar les persones amb les que realment volem contactar. Tot i que moltes vegades no és del tot segur, sovint pot passar que mitjançant virus informàtics terceres persones puguin accedir i utilitzar la nostra identitat digital.
Aquest és un dels motius pels quals és important fixar-nos en la informació que compartim, pensar dues vegades abans de penjar una fotografia, un vídeo... Hem de tenir present que a internet la teva imatge no és només teva, en el moment que està a la xarxa passa a ser pública i accessible per a tothom. Hi ha hagut casos de persones usuàries actives de Youtube, Blogger, etc. que la seva imatge ha passat a ser pública mundialment perdent, així, la seva privacitat. També pot ser utilitzada per persones malintencionades que volen fer mal i denigrar la nostra imatge, per exemple: pederastes, extorsionadors...

Volíem posar èmfasi en el fet de que també hi ha informació que no hem facilitat nosaltres que també consta a la xarxa. Al fer l'exercici de buscar els noms al Google, ens ha sorprès veure que han sortit articles de diaris o de l'institut on hi constem.
Avui dia tots i totes utilitzem contínuament aquestes eines mitjançant els telèfon mòbils. Aquest fet pot portar a empobrir les relacions socials físiques, (...)

Per acabar, creiem que té una gran importància l'educació als infants en aquest àmbit  ja que forma part del dia a dia de la societat actual i ells i elles també en són usuaris/es. Cal que aprenguin a donar-lis un bon ús per evitar situacions de ciberbulling, sexting, assetjament, etc.